söndag 28 februari 2016

Oscarsgalan i natt – statyett till Insidan ut?

Vinner inte Insidan ut priset för bästa animerade långfilm i natt (28/2-16), lever vi i uppochnervända världen. Anomalisa må vara lika bra, men åtminstone en statyett borde vara reserverad för barnfilm. Charlie Kaufmans film kunde ha vunnit en bästa komedi-kategori istället. Om nu en sådan funnes… 

Det bästa med Oscars-nomineringarna är annars att icke-engelskspråkiga filmer får välförtjänt uppmärksamhet. Brasilianska O Menino e o Mundo/Pojken och världen (Alê Abreu, 2014), som vunnit ett 40-tal filmfestivalpriser, får efter två års väntan offentlig svensk premiär 11 mars. Den sägs vara nästan ordlös och rätt långsam och har givits svensk åldersgräns ”från 7 år”, men torde främst intressera folk 9 år och över. 

Den likaledes nominerade japanska Omoide no Marnie/När Marnie var där (Hiromasa Yonebayashi, 2014) får i och med detta amerikanska godkännande också svensk premiär två veckor senare, 23 mars. Filmen baseras på en bok med samma namn av Joan Robinson som även givits ut på svenska (1969), i översättning av Sven Stolpe. 

Filmen är inte åldersgranskad än av Statens medieråd, men torde få samma rekommendation som Pojken och världen: 9 år och uppåt, ty långsam för dagens yngre. Bägge filmerna på SF-Bio.

För den som är intresserad av Insidan ut, ägnade jag i december en hel vecka och sex långa blogginlägg åt filmen. Inte minst kritiserade jag 8/12 radions Gunnar Bolin samt ”barnfilmsambassadören” Suzanne Osten för deras njugga och oinsatta recensioner av filmen som ”Slapp och vuxencentrerad”.


måndag 7 december 2015


tisdag 8 december 2015


onsdag 9 december 2015


torsdag 10 december 2015


fredag 11 december 2015


lördag 12 december 2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar