tisdag 20 mars 2018

Varning, alla barn i Malmö! Se inte DET SJUNDE INSEGLET i kväll!


Jag var 18 år och aupair i London… En mycket sen juninatt 1966 – möjligen rent av midsommarafton efter midnatt – såg jag min första ”Bergmanfilm” på tv: Det sjunde inseglet. Det var det värsta och hemskaste jag sett i fiktionsväg. Hemma igen hösten därpå gick jag ur Svenska kyrkan; man måste vara 18 år för att få göra det. Orsakssamband? Vem vet...

Ikväll (20/3-18) visar Svenska Filminstitutet denna film på BUFF, Malmö barn- och ungdomsfilmfestival. På SFI:s webbsajt står:

Klassikerserie: 5 digitaliserade barnfilmsklassiker
Under filmfestivalen visas fem stycken barnfilmsklassiker som har restaurerats och digitaliserats av Filminstitutet.
Det sjunde inseglet - 20/03, Panora Salong 3 12.30–14.25
Sanning eller Konsekvens, (Regibesök av Christina Olofsson) - 21/03 Biograf Spegeln Salong A, 09.15-11.05
Ciao Bella - 21/03, Biograf Spegeln, 12.15–14.00
Pirret - 21/03, Biograf Royal 10.30–11.35
Elina – som om jag inte fanns - 23/03 FS Storgatan Salong 1 09.45-11.20”


”Barnfilmsklassiker”???????!!!!!!!???? Har de drabbats av solsting? Är det inte mulet och kallt denna tid i Stockholm? Existerar ”muletsting”? I så fall blir det uttrycket begripligt, bara genom denna deprimerande rekommendation… Nej, akta er för detta ”mästerverk”! 


Ingen av de fem filmerna är väl direkt barnfilmer, utan fyra av dem barnskildringar, men Bergmanfilmen är inte ens en ungdomsskildring. Heller ingen ”ungdomsfilm”, i den mening som beteckningen vanligen har. Och filmen är absolut ingenting för unga schackspelare!

Det räcker ”för allmänbildningens skull” – och för att ha behållning av alla parodier – att på YouTube se utdraget ur filmen (från 1957) med de fyra minuterna innehållande den berömda schackscenen:Denna redan vid premiären otidsenliga film om gudstvivel kan förvisso tolkas som – och då möjligen avnjutas som – i sig en parodi. Men vill man ha det, finns roligare exempel.

Se till exempel parodin med Mupparnas ”svenske kock”, som i och för sig mest skämtar med satsmelodin i det svenska språket och kokar ihop en soppa med ingredienser från flera Bergman-filmer:Eller varför inte välja stop-motion-animationen The Seventh Skol om effekterna av det sjunde skålandet – möjligen en reklamfilm för Systembolaget eller Folkhälsomyndigheten?Kanske har du redan sett skämtet med scenen i Bill & Ted’s Bogus Adventure (1991) med bl.a. Keanu Reeves? Annars är den instruktiv. Ynglingarna väljer klokt nog modernare spel än schack, som Liemannen ännu ej lärt sig behärska lika bra:Eller varför inte den mer uppbyggliga 90-talsvarianten ingående i tv-serien Animaniacs! - A Deadly Game of Checkers, där djuren föredrar spelet dam och egna spelregler:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar