söndag 11 november 2018

DET ÄR EN ORANGUTANG I MITT RUM: utmärkt film för alla i förskoleklass och uppåt – fast får inte visas i brittisk tv…


Årets julklapp för alla pedagoger och (andra) miljöaktivister är redan här! Denna 90 sekunder långa reklamfilm producerad av Greenpeace, och tänkt visas på tv som reklam för en brittisk matvarukedja. Den MÅSTE ses och sedan visas även för barnen och elverna i år 1-4! 

There's a Rangtan in my Bedroom


Sexåringarna kommer åtminstone att förstå berättelsens andemening, trots att filmen har några rader av typen barnkammarrim på engelska, upplästa av Emma Thompson. Tioåringarna kan få översätta speakerns få strofer (det blir lättare om man klickar på rutan ”Undertexter” nedanför videon). Sedan kan man lära mer om palmolja på Världsnaturfondens/WWF:s sajt. Därefter leka miljödetektiver och leta efter produkter som de själva brukar äta och som innehåller palmolja och har, respektive inte har, WWF:s märke för godkännande på sig.

Det står på den svenska sajten att WWF inte vill totalförbjuda oljan, utan verkar för certifierad palmolja, som har en tydlig symbol på de produkter som är OK:

”WWF tror inte på bojkott av palmolja. Det hjälper vare sig regnskog eller orangutanger eller alla de människor i Indonesien som drabbats av bränderna. Bojkott kan till och med ha motsatt effekt. […] Att ersätta palmolja med andra oljor som kokos-, soja- eller sheaolja skulle också leda till att betydligt mer mark skulle behöva tas i anspråk.”



Den engelska supermarketkedjan Iceland Foods som ville visa filmen i brittisk tv fick NEJ, eftersom reklamen ansågs vara ”politisk”. (Och säg den reklam som inte är politisk…) Iceland Food lovar att inte ska sälja palmolja, ifall produkten ifråga inte har WWF-garantimärket. Storbritanniens reklamkontrollorgan Clearcast menade dock att reklamsnutten inte lever upp till landets förbud mot reklam från politiska organisationer eller för ett politiskt ämne. Mig veterligt får en miljöorganisation som Greenpeace bara göra reklam i svensk tv på TV4, Sjuan och TV12.


Med 6-åringar såväl som 10-åringar kan man även diskutera hur det kommer sig att man förstår en film även om man inte begriper dess främmande språk, eller ens hör filmens ljud/musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar