På dagens svt-sajt kan man än en gång läsa om den påstådda bristen på tecknad film ”förr i världen”. Det enda nya med artikeln är att animationsbristen nu tycks ha utsträckts till att gälla ända till 1987… Så blir det ju om man, som Hannes Fossbo, tar sig själv som utgångspunkt.
”Hans [Lasse Åbergs] museum har en av världens största Disneysamlingar. Och vi som tillhör samma generation som jag (född 1981) är honom också evigt tacksamma för Disneytajm som började sändas i SVT på lördagsmornarna hösten 1987. För även om Staffan Westerberg är ett geni och det ofta var hög verkshöjd på den tjeckoslo-vakiska dockteatern var tv-tablån lite…enformig” ( svt.se 23/12-17)
Disney betraktas som räddaren i nöden. Åtminstone en dag om året, alltsedan 1960 med Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Minnesförlust? Dålig research?
Låt mig då påminna om läget för tecknade filmer och tv-serier dessförinnan. Bara ett axplock animationer, långt ifrån komna från Tjeckoslovakien eller övriga Östeuropa dessutom, utan mest fråga om västindoktrineringen tillkommen i engelskspråkiga länder såsom Storbritannien och USA, därutöver främst från Danmark och Neder-länderna. Bara några nedslag från 60- och 70-talet:
- Den tecknade amerikanska serien Familjen Flinta dök upp i svensk tv i mängder av avsnitt redan 1961
- 1970 sändes den kroatiska serien Balthazar – lika ”opolitisk” som Hanna-Barberas tecknade filmer
- Hanna-Barberas Scooby-Doo ingick i Beppes Wolgers jullovsmorgonprogram i TV1 kallat Där är du, här är jag som visades 1971, 1972 och 1973
- Hanna-Barberas Pebbles & Bam-Bam sändes 1971-1973
- 1979 visades exempelvis tecknade serier som franska Barbapapa, liksom den om björnen Paddington (då i repris från 1976)
- Ej att förglömma alla svenska serier och filmer. År 1979 visades till exempel mänger avsnitt om Alfons Åberg, liksom välgjorda och prisbelönade svenska tv-serier som Kalles klätterträd (från 1975), i 12 avsnitt, och Farbrorn som inte vill va’ stor (sex avsnitt), förutom än en gång Balthazar (59 avsnitt) och Doktor Snuggles (13 avsnitt). Likaså för femte julen i rad den redan då klassiska tecknade Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975).
Fossbo var visserligen inte född förrän 1981, men flertalet av dessa serier repriserades, förutom alla som då tillkom. Kalles klätterträd t.ex. gick i repris 1986, Farbrorn… 1987, Alfons Åberg 1988 samma år som Doktor Snuggles visades igen. Balthazar repriserades också på 80-talet, likaså Familjen Flinta.
Detta alltså förutom alla nytillkomna serier under 1980-talet, så det decenniets animationssituation ska vi inte ens börja tala om! Det får du själva dra dig till minnes! Eller göra research om. Hur man gör? Sök på Kungliga bibliotekets mediedatabas!
Nog börjar denna myt om den ”animationsfria” svenska tv-tablån kännas ”lite enformig”, allt. Försök åtminstone komma på lite nyare felaktigheter, tack!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar