fredag 31 mars 2017

Vill Saltkråkan AB att vi ska tro på storken? Ska bli spännande att se UNGA ASTRID tydligt gravid…


Igår kablade TT ut nyheten (om det fortfarande kablas, ens verbalt?) att Alba August ska göra huvudrollen i den kommande filmen Unga Astrid, med inspelningsstart 4 april. ”Filmen beskrivs som en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv med manus av Kim Fupz Aakeson och Pernille Fischer Christensen, som också regisserar.” 

Det ska tydligen bli regissörens ”personliga hyllning” till författaren. Den biografiska spelfilmen ska alltså handla om den unga Astrid Lindgren, som som 18-åring flyttade ”ensam, ogift och gravid, från Vimmerby till Stockholm”.

Alba August, 23, säger själv ”Jag undrar hur det var, att tacklas med alla dessa känslor och lustar i ett hem som var så styrt av kristna värderingar. […] Min uppgift är att göra henne mänsklig och trovärdig, genom att hitta sprickorna" (Helsingborgs Dagblad & Syd-svenskan 30/3-17). 

I höstas skrev Expressen (1/10-16) om sökandet efter en skådespelerska i åldern 18-25 från södra eller mellersta Sverige. ”Filmprojektet har dragit ut på tiden. Redan i maj 2013 rapporterade Expressen om filmen, som då var tänkt att spelas in hösten 2014. […] Astrid Lindgrens familj har vänligt men bestämt avböjt att medverka i filmen. Men familjen har samtidigt uttryckt förhoppningar om att det blir en bra film.” Redan 2013 sades sökandet efter aktris för huvudrollen ha inletts och en annan skådespelerska var då ”klar oddsfavorit” (Aftonbladet 27/5-13).


”Tvingades fly”


Att barnboksfattarinnans livsavgörande ungdomsår, då hon ”tvingades” fly landet för att föda sin son i Köpenhamn, blir dansk spelfilm kunde således Expressen (20/5-13) redan för 4 år sedan förtälja. Redan då hade ”Astrid Lindgrens familj vänligt avböjt att medverka i filmen”.

”’Hovedstolen i filmen er historien om hende og sønnen Lasse, om båndet imellem dem. Den kommer ikke til at handle om hendes karriere, men om en historie, vi måske ikke kender så godt’, siger Fischer Christensen, der har kontakt til Lindgrens familie, som er ’venligt stemte’ over for filmen. 

’Sønnen Lasse er gået bort, men hun har en datter Karin og et kæmpe familieforetagende, der tager sig af alt. Jeg håber, at vi kan gå ind i et eller andet form for samarbejde med familien. Vi har haft kontakt med dem, og jeg tror altid, at det er lidt et chok, når nogle vil grave i ens forældres liv, men jeg håber, det skal gå, og de er venligt stemte’, siger Pernille Fischer Christensen” (Berlingske 20/5-13).

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman tar inte längre hand om allt på det ”enorma familje-företaget”, vars uppdrag är att värna Astrid Lindgrens ”verk och gärning” ”utan ängslighet” (DN 8/2-17). Idag är det familjens yngre medlemmar som tar besluten rörande vad som får publiceras och inte med anknytning till Lindgrens verk. Om eller hur man kan besluta över gärningar begångna före man själv föddes, vet jag inte.Inget foto


Jag vet inte heller om i ”gärning” även havandeskap och barnafödande kan ingå, men mig veterligt har aldrig något foto på en havande Astrid Lindgren publicerats. Jag kan förstås ha missat det... Om inte, kan jag inte förstå varför. Att det inte förekommer i Agnes-Margrethe Bjorvands genomillustrerade biografi Astrid Lindgren (2015) för barn och unga, är kanske av religösa hänsyn till norska barns ovetskap om hur barn kommer till, eller tro på den obefläckade avlelsen, men varför aldrig i vuxna sammanhang? Jag har ett minne av att jag såg ett sådant foto för 30 år sedan, när jag letade bilder till min bok om Astrid Lindgren-filmatiseringar (Rönnberg 1987). 

Sådana foton är givetvis i privat ägo, eftersom Lindgren vid denna tid inte jagades av paparazzi, men vad skulle skälet egentligen vara till att ej låta visa dem? 

Jag känner inte till anledningen till att projektet dragit ut så på tiden. Kanske är det av finansieringsskäl, kanske på grund av samarbetsproblem med Saltkråkan AB, eller något annat. Denna aviserade biopic sägs dock ska vara ”en fri tolkning” och samtidigt ge en ”trovärdig” bild.  

Frågan blir hur trovärdig… Själv ser jag med spänning fram emot att få se om den gravida Astrid Lindgrens runda mage får synas. Tål vuxna i Skandinavien det?


Referens


Rönnberg, Margareta: En lek för ögat: 28 filmberättelser av Astrid Lindgren, Uppsala: Filmförlaget 1987


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar